fbpx
Obiective turistice Baile Herculane

Obiective turistice in Baile Herculane si imprejurimi

Desi statiunea nu mai arata cum arata odata, exista mai multe obiective turistice in Baile Herculane si pe langa. Un sejur in Baile Herculane iti ofera posibilitatea sa te bucuri de istorie, de spa si de minunile naturale din jur.

Si chiar daca vii pentru Cazanele Dunarii, tot poti ramane in Herculane.

Mie mi-e draga statiunea asta inca de cand am ajuns prima data in ea, acum multi ani. Baile Herculane ma duce cu gandul la un copil parasit, cu haine rupte, plin de rani si murdar, dar cu un chip limpede, cu ochi mari si luminosi care te lasa sa vezi cata frumusete se ascunde sub stratul de murdarie.

Daca strabati de la un cap la altul statiunea vei vedea ca intrarea nu seamana cu iesirea si ca intr-un perimetru atat de mic parca s-au inghesuit orase diferite, din vremuri diferite. De fiecare data ma uimeste prin cate epoci istorice te poti plimba in doar cativa kilometri.

Obiective turistice in Baile Herculane

Centrul nou al statiunii

Daca intri in Baile Herculane venind dinspre Timisoara sau dinspre Drobeta, vei nimeri prima data intr-un orasel clasic de provincie: blocuri de 4 etaje cu termopane, magazine la parter care vand de la plastice si alimente, la haine si masini de tuns iarba, ici-colo cate o banca sau o farmacie si multe masini parcate.

Partea dinspre rau este populata de case cu maxim 2 etaje, dar fara o arhitectura deosebita si cateva au si firme luminoase cu numele pensiunii gazduite acolo. Zona este animata, copiii alearga pe trotuare si oamenii stau de vorba in fata caselor.

Turisti nu se gasesc prea multi aici. Tot in zona moderna este si centrul statiunii, cu sectia de politie, primaria, targul saptamanal, cateva terase si hotelurile cu multe etaje construite in perioada comunista, cateva renovate. Aici este locul de intalnire al localnicilor cu turistii.

Baile imperiale Austriece din HerculaneObiective turistice Baile Herculane

Soseaua serpuieste mai departe spre munti si intra in padure. Nu ai iesit din Baile Herculane; doar ai facut un salt in istorie si ai ajuns in zona imperiala, vechiul centru al statiunii, unde se afla Baile imperiale austriece. Acestea au fost folosite de imparatul Franz Joseph al Austriei si de printesa Sisi.

Vechiul cazino din Baile Herculane

Centrul vechi al statiunii este mai putin aglomerat decat cel nou. Zona pare uitata de lume si rar intalnesti oameni aici, mai ales in perioadele extra sezon. Dar este partea cea mai impresionanta a statiunii.

Aici se gaseste parcul central cu arbori exotici, cazinoul,  si alte bijuterii arhitecturale astazi uitate si lasate in paragina. Nu stiu daca este de vina linistitea, sentimentul de timp oprit in loc sau cladirile impresionante, dar aceasta este partea mea preferata din statiune.

Statuia lui Hercule din Baile Herculane

Putin mai departe de centrul vechi se gaseste faimoasa statuie a lui Hercule. Eroul grec este cel care a dat numele localitatii. Cea mai cunoscuta legenda despre Baile Herculane spune ca semizeul grec a trecut pe aici in drumul sau spre Caucaz si lana de aur. Fiind vlaguit, a intrat in izvoarele cu apa termala de unde a iesit mai puternic ca niciodata. Si locul a devenit astfel Herculane. Statuia se numara printre cele mai cunoscute atractii turistice din Baile Herculane.

Zona granicereasca

Piata Hercules in care se afla statuia eroului grec este in zona granicereasca a statiunii. Aici se gasesc cladiri vechi, fara ornamente notabile si izvoarele vindecatoare cu apa termala pentru care este renumita statiunea. Spre capatul ei poti vedea si Biserica catolica Adormirea Maicii domnului.

Baile romane din HerculaneLocuri de vizitat Baile Herculane

Dar nu doar Hercules a descoperit apele tamaduitoare de la Baile Herculane. Din Piata Hercules, pe o aleea asfaltata incadrata de padure si de raul Cerna, pe ceea ce se numeste azi promenada romana, se ajunge la hotelul Roman.

Pana la hotel, pe alee pot fi admirate scene desprinse parca din capitala Italiei, de pe Columna lui Traian. Hotelul incheie zona romana a Bailor Herculane. In interiorul hotelului Roman se pot vizita baile romane, datand din acea epoca si folosite si astazi.

Iarna in Baile Herculane – Centre spa

Oricat de activ ai fi, uneori mai ai nevoie de o vacanta ca la carte: o vacanta in care sa nu faci nimic, doar sa dormi, sa mananci si sa te relaxezi. Iar pentru astfel de vacante, Baile Herculane, statiune cu multe centre de tratament si spa, este o alegere excelenta. Fie ca vii vara sau iarna in Baile Herculane, exista aici o bogata oferta  de masaje si ritualuri de relaxare, bazine cu apa termala si proprietati terapeutice. Chiar si pentru cei care nu au o afectiune anume, un rasfat la spa este binevenit!

Iar daca petreci mai multe zile in zona, poti sta cazat in statiune si te poti bucura de cateva excursii din Baile Herculane ca sa descoperi si locurile dimprejur.

Excursii din Baile Herculane – Locuri de vizitat in imprejurimi

Excursie cu barca prin Cazanele DunariiExcursie cu barca in Cazanele Dunarii

Daca ai masina, distanta Herculane Cazanele Dunarii (Orsova) se parcurge intr-o jumatate de ora. De acolo exista vapoare care pornesc prin Defileul Dunarii si care te duc pe la principalele atractii in zona. Excursia cu barca prin Cazanele Dunarii cred ca este destul de solicitata si uneori, in sezon, se afla pe lista de excursii organizate din Baile Herculane. Aveti insa grija cine este organizatorul.

Desi cateva dintre punctele de interes din zona Cazanelor pot fi vizitate si cu masina, experienta cu barca nu trebuie ratata. Exista cateva vapoare mari care fac acest traseu (cu plecare din Orsova), dar plimbarea cu o barca mica este incomparabila!

Intr-o zi mohorata de sfarsit de noiembrie, pe un vant aprig, ne-am gandit si noi sa mergem cu barca pe Dunaru, prin Cazane. Si acum cred ca era o idee buna sa fi ramas pe mal, dar atunci am gandit ca daca tot eram acolo, de ce nu?

A doua excursie cu barca prin Cazane a fost intr-o zi frumoasa de mai, pe o vreme mult mai placuta, cat sa tinem minte ce am vazut, nu doar cat de frig a fost.

De obicei se pleaca cu barca din golful Mraconia. Daca nu ai ceva aranjat dinainte, chiar poti prinde un loc la cei care asteapta turistii aici.

Prima oprire este la Tabula Traiana, inscriptia de pe malul sarbesc ce marcheaza drumul romanilor cand au venit in cucerirea Daciei. Ne-am intors apoi in Cazanele Mici si ne-am oprit in fata chipului lui Decebal, cea mai mare sculptura in piatra din Europa, finantat de Iosif Constantin Dragan. In departare se vedea Manastirea Mraconiei, dar am lasat-o in urma, intrand in Golful Mraconiei, golf ce ascunde fosta manastire cu acelasi nume, scufundata la constructia barajului Portile de Fier.

Ne-am continuat plimbarea pe Dunare intrand in Cazanele Mari si poposind langa Pestera Veterani, accesibila doar de pe apa. Am urcat scurt in ea, dar in afara de o camera imensa cu un ochi de lumina in tavan nu se vedeau galerii ce sa poata fi explorate.
 
A doua pestera intalnita in cale a fost Pestera Ponicova, ce are o deschidere si in partea cealalta a muntelui. Am intrat scurt cu barca in ea, dar neputand sa ne plimbam in voie nu am zabovit mult.
 
Ultima oprire a fost aproape de iesirea din Cazane, unde apa parca fierbea. Ghidul-sofer de barca ne-a povestit ca din cauza acelui fenomen ciudat locul si-a luat numele de cazane. Apa venind cu debit mare din amonte a dat peste locul stramt si a inceput sa faca vartejuri dand senzatia ca fierbe, ca intr-un cazan. Asa am aflat si noi de unde vine denumirea de Cazanele Dunarii.
 
Poti merge si cu masina pe malul Dunarii ca sa admiri Cazanele Mici, Chipul lui Decebal si Manastirea Mraconia. De departe se poate zari si Tabula Traiana, dar mirosul de Dunare si vantul adiind pe la urechi, intrarea in pesteri si vederea Cazanelor Mari fac excursia cu barca sa merite din plin!
 
Merita facuta excursia si toamna, dar mai pe la mijlocul anotimpului colorat, dar atunci si alte locuri din Romania devin parca mai frumoase. Vezi aici lista lor.
 

Traseu pe muntele Ciucarul mare

Traseu pe Ciucarul MareTraseul porneste din localitatea Dubova, chiar de peste drum de stadion. Noi am lasat masina langa stadion si am inceput urcarea echipati cu pantaloni lungi si bete, ca sa ne aparam de posibilele vipere.

Vipere nu am vazut, dar in plimbarea noastra prin padure ne-am intalnit cu tot felul de alte vietati; cea mai impresionanta: o soparla verde-smarald care se odihnea la soare.

Finalul traseului este chiar pe marginea defileului, de unde ai o priveliste de taiat respiratia! Dupa multe poze si exclamatii de admiratie am reusit intr-un final sa ne desprindem si am pornit inapoi prin padure, printre doline (adancituri in pamant) si lapiezuri (niste pietre albe ce se iveau dintre copaci).

Traseul nu este unul greu sau lung si poate fi facut si de cei mai putin experimentati pe munte.

La intoarcere, distanta Dubova Baile Herculane am parcurs-o in mai mult de o ora cat ne arata GPS-ul pentru ca ne-am oprit sa mai vedem si alte frumuseti din zona.

O vizita la Rapa Neagra din Mehadia

Rapa neagra Mehadia

In drum spre Cheile Nerei se poate face o scurta oprire si la Rapa Neagra din Mehadia care se vede de la sosea. Cand treci prin Mehadia daca esti atent in jur o poti zari dupa intrarea in localitate, pe stanga drumului, in spatele caselor, chiar din goana masinii.

Rapa Neagra este constituita din roci sedimentare care din cauza fenomenelor naturale (ploi, inghet), au fost dezvelite de stratul moale de la suprafata, ramanand azi doar formatiunile negre ce se pot vedea din sosea. Asemenea fenomene se mai pot vedea langa Sebes, la Rapa Rosie sau in Apuseni, la Groapa Ruginoasa.

Mers in padure pentru meditatie

Aerul curat, linistea si natura bogata de aici te imping de la spate sa te relaxezi, sa lasi stresul in urma si mintea sa zburde spre lucruri frumoase. Iesi putin din statiune si aventureaza-te in padure. Este un loc de incarcare cu energie pozitiva, genul de loc din care te intorci cu bateriile pline, gandurile limpezi si o stare de bine. Atentie insa la serpi!

Trasee turistice in Herculane: foisoarele printesei Sissi

Printesa Sissi a Austriei a fost o mare iubitoare a acestui loc. Venea aici pentru a se bucura de natura dimprejur si de baile cu efecte terapeutice.

Deoarece ii placea sa se plimbe pe muntii ce inconjoara Baile Herculane, slujitorii i-au construit cateva foisoare pentru a se odihni si admira privelistea, foisoare denumite dupa culorile pe care le poarta. Poteci ascunse prin padure urca pana la fiecare, iar unul dintre aceste foisoare se vede chiar din centrul statiunii, de la cazino.

Excursie in Cheile Nerei

Distanta Baile Herculane Cheile Nerei este de aproape 100 km. Daca nu ai mai mult timp la dispozitie se poate face si excursie de o zi, dar la cate sunt in zona merita macar o oprire de 2 zile. Aici poti face trasee in Cheile Nerei, la Ochiul Beiului, la Lacul Dracului si la Cascada Beusnita.

In drum spre Parcul natural Cheile Nerei-Beusnita, te mai poti opri in Eftimie Murgu sa vezi morile de apa sau la faimoasa cascada Bigar (sau ce a mai ramas din ea dupa ce s-a prabusit).

Traseu spre Grota haiducilor si Grota cu aburi din Herculane

Din spatele hotelului Roman porneste traseul catre cele doua grote: a Haiducilor, mai usor accesibila si cea cu aburi, mai indepartata. Odata ajuns la cea a Haiducilor poti admira pe peretii ei modelul natural de piele de leopard.

Cand am urcat mai departe, drumul spre Grota cu aburi ne-a fost intrerupt de un sarpe. Nici pana azi nu stim daca a fost sau nu a fost o vipera, Herculane fiind cunoscuta pentru asemenea vietati, dar prezenta lui ne-a fost suficienta pentru a face cale intoarsa.

Excursie pe Valea Cernei

Valea CerneiDin Baile Herculane, in sus pe Valea Cernei, Muntii Mehedinti, Cerna si Godeanu ofera privelisti spectaculoase. Se pot face trasee spre diverse obiective, dar si o plimbare cu masina este suficienta pentru a te lasa incantat de frumusetile naturii.

Unde sa te cazezi in Baile Herculane?

Grand Hotel Minerva Resort & SPA 4*

Este un hotel situat in centrul statiunii Baile Herculane, dotat cu un centru spa complet echipat cu cada cu hidromasaj si sauna, piscina si centru de fitness. Aici poti beneficia de o varietate de tratamente, de la electroterapie, magnetoterapie, bai galvanice si bai de sulf. Am stat de 2 ori aici si mi-a placut de fiecare data.

Artemis

Artemis este un hotel cu piscina exterioara in Baile Herculane, cu camere curate si decorate cu bun gust la un pret accesibil.

Pensiunea JOJO Imperial Resort&Spa 5*

Pensiunea JOJO Imperial Resort&Spa din Baile Herculane are bar, restaurant, piscina interioara si exterioara. Este o alegere foarte buna pentru cei care vor sa vina iarna la Herculane.

Imi place Herculane. Imi place istoria ei veche ce inca se lasa citita in cladiri si in arhitectura, imi plac legendele ce o inconjoara si toate locurile frumoase in care se ajunge atat de usor de aici!

Exista atatea locuri de vizitat in Baile Herculane incat este pacat sa nu te bucuri de un sejur aici. Este o statiune atat pentru aventurieri in cautarea senzatiilor tari si a unei vacante active, cat si pentru linistiti in cautarea odihnei si a relaxarii complete!


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

2 comentarii la „Obiective turistice in Baile Herculane si imprejurimi”

Comentariile sunt închise.