fbpx
Rothenburg ob der Tauber, Germania

Rothenburg ob der Tauber, cel mai romantic oras din Germania

Rothenburg ob der Tauber este de departe cel mai frumos oras din Germania dintre cele vizitate pana acum, dar si cel mai romantic. Nu cred ca am vazut atat de multe si mai toate au acelasi stil (chiar si cele mari au o bucata de centru istoric cu case vechi, colorate, cu barne de lemn si strazi pietruite), dar Rothenburg ob der Tauber mi-a ramas in inima.

Cum am ajuns in Rothenburg ob der Tauber?

Intr-un final de ianuarie friguros am plecat in Germania in interes de serviciu si am zis sa ne prelungim sederea cu un weekend pentru a explora putin si din frumusetile tarii. Pentru ca am aterizat in Frankfurt am dedicat jumatate de zi descoperirii lui. Mare greseala, caci nu mai tin minte nimic de aici in afara de mainile mele inghetate pe un covrig, un vant si o ploaie reci care mi-au ajuns pana la oase si un magazin cu decoratiuni de Craciun in vitrina.

Nici pozele de acolo nu imi lumineaza prea tare memoria, semn ca nici de imortalizat momentul nu am stat. Un oras imens ca Frankfurt clar are nevoie de mai mult timp si cred ca de asta s-a si razbunat putin pe noi primindu-ne cu vreme rea.

A doua zi ne-am luat masina inchiriata si am pornit spre destinatia noastra: un orasel de langa Stuttgart. Am facut planul de acasa si, cum vizitasem deja Karlsruhe si Heidelberg, ne-am decis sa incercam o alta varianta de drum: am facut o ocolire ca sa ajungem in Rothenburg ob der Tauber, oraselul din care vazusem cele mai multe poze in ultima perioada.

Interesandu-ma despre el am aflat ca face parte din celebrul “drum romantic” din Germania, un traseu care uneste niste bijuterii de orase. Din cauza timpului scurt ne-am oprit doar in Rothenburg ob der Tauber, desi idee de o vacanta pe “drumul romantic” si-a plantat samananta in mintea mea si a inceput sa creasca usor-usor.

O zi in Rothenburg ob der Tauber-obiective turistice

Fiind printre cele mai populare destinatii din Bavaria, Rothenburg ob der Tauber este si printre putinele orasele medievale din Germania care si-au pastrat zidurile de aparare. Numele orasului vine de la raul din apropiere, Tauber (Rothenburg de pe Tauber), iar istoria lui incepe in secolul 10 cu un prim castel construit aici. In secolul 13 au fost construite majoritatea caselor din centrul vechi si zidurile de aparare.
Astazi orasul are o parte noua cu case moderne, supermarketuri si strazi asfaltate exemplar si partea veche, orasul fortificat.


De jur imprejurul zidurilor orasului vechi se afla parcari pentru vizitatori. Intr-una din ele am lasat si noi masina si am pornit-o pe jos. Fiind duminica si ianuarie Rothenburg ob der Tauber parea pustiu si pe multe strazi ne trezeam singuri. Magazinele erau inchise, turistii putini, iar localnicii se incalzeau in casele lor. Dar mie nu-mi pasa. Ma simteam ca si cum aterizasem intr-un basm vechi si singura mea dilema era sa mai pozez sau sa admir cu ochiul liber ce vad?

Cateva ore bune ne-am plimbat pe strazile pavate cu piatra cubica, am fotografiat case vechi, ferestre cu obloane de lemn si vitrine cu decoratiuni. Cand inghetam prea tare ca sa mai stam afara intram intr-o cafenea cocheta, comandam ceva cald si ne uitam la cei care treceau pe strada, la fel de uimiti ca si noi de frumusetea orasului.

Cateva ore bune nu am incetat sa zambesc si sa ma bucur ca un copil intr-un magazin de jucarii la vederea casutelor de poveste de aici. Intamplator am ajuns la una dintre portile de iesire din oras si acolo am constatat ca putem sa urcam si in turn. A urmat apoi o alta plimbare, de data aceasta pe zidurile care imprejmuiesc orasul, pentru a-l admira de la inaltime.


Se facuse deja tarziu dar mie nu-mi venea nicicum sa plec de aici. Ma indragostisem de acest loc! Ma gandeam ca mi-ar fi placut sa locuiesc in Rothenburg ob der Tauber, intr-una din casele acelea cu istorie in spate, dar cred ca pentru locuitorii lui frumusetea locului paleste cu timpul sau uita sa o mai vada.

Nu pot spune care sunt principalele atractii turistice in Rothenburg ob der Tauber. Nici nu cred ca este insa necesar sa vizitezi ceva pentru ca iti poti petrece o zi intreaga pierzandu-te pe stradutele lui fara sa te plictisesti. Inghetati si plouati, noi am stat ore bune pe afara si nu ne-am plictisit, iar daca am mai fi avut timp am mai fi ramas.

Se intunecase insa si mai aveam drum lung pana la cazare. Ne-am luat “la revedere” tristi de la Rothenburg ob der Tauber si i-am promis ferm ca ne vom revedea, curand, cat de curand va fi posibil! Am avut noroc insa si cateva zile mai tarziu am ajuns intr-un loc asemanator cu Rothenburg ob der Tauber, desi mult mai mic, in Bad Wimpfen.