Jurnal culinar grecesc din Zakynthos, Grecia

Jurnal culinar grecesc din Zakynthos
Inca de cand eram in Zakynthos lucram la acest jurnal culinar grecesc. Ce farmec are sa vizitezi un loc daca nu-i simti si gustul? O vacanta reusita inseamna pentru mine lucruri noi de vazut, mancaruri noi de incercat si somn bun. Pot sa renunt la ultimele doua in favoarea primeia, dar nu cand este vorba despre o vacanta de relaxare. Iar Grecia este relaxare din plin: zacut pe plaja, somn la pranz si mese cat mai variate. Am incercat reteta aceasta si in Zakynthos si a iesit din plin!
Nu stiu daca este un adevar general valabil, dar mie specificul culinar grecesc mi se pare delicios! Au multe feluri gustoase si potrivite cu clima si peisajul lor. Am vrut sa le experimentez pe toate acolo, dar am incercat doar:
Pastitio, o lasagna greceasca, avand macaroane in loc de foi de lasagna, cam 9 euro/portia
Pastitio
Pastitio

Miel, gatit in toate felurile posibile, dar gustos oricum (stiu grecii secretele mielului!), pana in 10 euro o portie
Miel cu legume
Miel cu legume
Calamari si alte fructe de mare, ca doar sunt aproape si ok la pret: 9 euro/portia
Calamari
Calamari
Faimosul gyros, shaorma greceasca in toate variantele, cu carne de pui, porc, miel sau veggie. L-am gasit si la 2 euro
Gyros
Gyros

Vita, facuta atat de bine ca se topea in gura, cam 10 euro portia

Vita
Vita

Souflaki, frigaruia greceasca de pui, porc sau chiar creveti, 10 euro portia

Souflaki
Souflaki
Tzatiki, racoritoarea salata cu castraveti si iaurt gras, 2-3 euro farfuria
Tzatiki
Tzatiki
Peste de toate felurile si mai mari si mai mici, dar gustosi toti, 10 euro portia
Peste spada
Peste spada
Si creveti pregatiti in diverse sosuri, in special cu usturoi, cam 10 euro portia
Creveti in sos de rosii
Creveti in sos de rosii

Preturile din acest jurnal culinar grecesc erau valabile in 2014. Felurile de mancare erau atat de generoase ca rareori ajungeam la desert. Am incercat totusi intr-o seara o prajitura cu banane, explozie surprinzatoare de arome, si inghetata. Tipicul desert al lor, iaurt cu miere, nu a mai apucat sa fie comandat. Vinul grecesc pe care ni l-au adus in restaurante a fost si el incantator, iar pentru freshul de portocale mergeau in gradina si culegeau pe loc fructele, ca sa li se pastreze dulceata. O nebunie! Si totul in mijlocul unui peisaj de vis! Nici nu-mi permit sa cer mai mult de la o vacanta!

Despre Zakynthos am mai scris:

Ti-ar mai placea