fbpx
Obiective turistice in Iasi - Palatul Culturii

Obiective turistice in Iasi: 10 locuri de vizitat

M-am indreptat spre Iasi fara sa stiu la ce sa ma astept. Stiam ca a gazduit mari scriitori, dar cel mai bine il cunosteam din Medelenii lui Teodoreanu: un oras cu parfum de tei. Voiam sa-i simt atmosfera dar si sa ajung la principalele obiective turistice in Iasi. Cum l-am gasit? – amestec de provincial si modern, de case vechi si oameni noi cu mireasma de tei pe alocuri.

Obiective turistice in Iasi

Am plecat de acasa cu lista de Iasi si in cele doua zile petrecuta acolo am reusit sa bifam destul de multe:
 
  1. Bojdeuca din Ticau – casa lui Ion Crenga

    Bojdeuca din TicauIn capul listei cu atractii turistice de vizitat in Iasi trecusem bojdeuca lui Creanga pe care a tot pomenit-o in lucrarile lui. Am gasit detalii pe siteul oficial.
    Am gasit-o pe o strada pavata cu piatra de rau, parca desprinsa din alt secol. Aici am avut prima surpriza placuta: vis-a-vis de intrarea in curte este un perete lung pictat cu scene din povesti.

    Casa in sine are un hol lung cu iesire la un pridvor si doua camere: una „de curat” – sufrageria care l-a gazduit si pe Eminescu la un moment dat si bucataria cu o lavita.A doua surpriza placuta a fost ghida de aici care vorbea in dulcele grai moldovenesc si ne prezenta obiectele si istoria casei folosind citate din povestile lui Creanga de-ti venea sa te asezi pe un pat si sa o asculti linitit amintindu-ti de copilarie. Ne-a povestit si despre obiceiurile lui Creanga care iubea viata si a trait in bojdeuca impreuna cu Tinca (nu au fost casatoriti) care-i gatea mancarea lui preferata: un pui intreg fript, scaldat in smantana, de unde i se tragea si porecla de Popa Smantana. Ne-am plimbat putin si prin gradina mare a casei si apoi am plecat mai departe indrumati de ghida spre manastirea Golia, unde Creanga a fost diacon.

  2. Biserici si manastiri de vizitat in Iasi

    Manastirea Golia din IasiManastirea Golia nu este singura la care ne-am oprit. Ias-ul este un important centru religios al Romaniei, asa ca ne-am oprit si la alte biserici aici. Am scris un articol separat despre cele mai importante biserici si manastiri din Iasi de pe strada pietonala sau din imprejurimile orasului.

  3. Parcul Copou si Teiul lui Eminescu

    Parcul Copou IasiDe la inceput trebuie sa precizez ca parcul Copou din Iasi mi s-a parut mai degraba o padure in mijlocul orasului decat un parc ca acelea cu care sunt obisnuita. O fi fost de vina ora matinala la care am ajuns sau poate racoarea diminetii care inca tinea oamenii in casa, dar cert este ca am gasit Copoul aproape pustiu. Si nu ne-a displacut asta, ba din contra! Ne-am plimbat pe aleile lui nu foarte largi si nici foarte ingrijite, ci mai degraba salbatice, printre copacii inalti care acopereau soarele si simteam cum ne incarcam cu energie. Era dimineata, era racoare, era liniste, era roua pe frunze si eram noi – bucuresteni agitati calmati subit de intalnirea cu Copoul.
    Abia cand am ajuns in centrul parcului, la teiul lui Eminescu, am mai intalnit cativa oameni. Batranul tei incovoiat de anii care au trecut peste el inca se tine in picioare, ajutat insa de stalpi. Ne-am indepartat repede de teiul care l-a inspirat pe Eminescu si de Obeliscul cu lei, (monumentul ridicat in cinstea Regulamentului organic – prima lege de organizare politico-administrativă și juridică a Principatelor Române), cautand senzatia de pace simtita la intrarea in parc. Nu stiu daca este asa la orice ora, dar pentru noi a fost o doza de energie plimbarea prin parcul Copou. 

  4. Strazile vechi ale Iasului

    Adevarata atmosfera a orasului se simte dincolo de atractiile turistice cunoscute din Iasi, pe strazile dosite.  Noi ne-am lasat pierduti pe cele de langa parcul copou si am admirat casele vechi care ii dau acel aer provincial orasului.

  5. Zona anticariatelor din Iasi

    O alta zona interesanta a Iasului este strada Alexandru Lapusneanu ce porneste din Piata Unirii. Strada este marginita de anticariate si exact asta ii da faima de care se bucura. Galeriile Grumazescu, cel mai cunoscut anticariat de aici vinde si obiecte vechi, nu doar carti.

  6. Piata si Muzeul Unirii din Iasi

    Piata Unirii din Iasi si-a luat numele in urma evenimentului care s-a petrecut aici pe 24 ianuarie 1859: prima hora a Unirii dupa reusita lui Alexandru Ioan Cuza de a fi ales domn in Tara Romaneasca si in Moldova, unind astfel cele doua provincii. Piata se vede cel mai bine de la etajele superioare ale hotelului cu acelasi nume, hotel Unirea.
    Si pe strada Lapusneanu (cea cu anticariatele), la capatul dinspre piata se poate vizita muzeul Unirii, fosta resedinta a lui Alexandru Ioan Cuza in Iasi. Muzeul cuprinde colectii importante privind istoria unirii Principatelor Romane. Programul de vizitare al Muzeului Unirii din Iasi il gasiti aici.

  7. Strada pietonala Stefan cel Mare si Sfant

    La capitolul ce e de facut in Iasi, o plimbare pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, transformat de la jumatate in strada pietonala, este cap de lista. O parte dintre locurile de vizitat in Iasi se afla pe aceasta strada, printre care si unele dintre cele mai importante biserici. De fapt, orice ai face nu prea ai cum ratezi strada nici daca vrei. Una dintre cele mai importante cladiri intalnite in timpul plimbarii este Palatul Roznovanu. Cladirea superba a palatului gazduieste astazi sediul primariei si am citit ca se poate vizita la cerere, dar noi nu facusem cererea asa ca am plecat mai departe. Am vizitat in schimb Teatrul Vasile Alecsandri cu a lui sala de spectacole ce a impresionat o lume intreaga sau cel putin pe cei de la BBC.

  8. Casa Dosoftei

    La capatul strazii Stefan cel Mare si Sfant se afla o alta atractie turistica a Iasiului:  Casa Dosoftei (Casa cu arcade). Ea adaposteste astazi sectia de literatura veche a Muzeului literaturii din Iasi si aici a functionat prima tiparnita din Moldova, tiparindu-se prima Biblie in limba romana. Se poate vizita conform programului de aici.

  9. Palatul Culturii din Iasi

    Cladirea simbol a orasului si cel mai cunoscut obiectiv turistic din Iasi este Palatul Culturii. L-am gasit inchis, asa ca ne-am multumit sa-i dam ocol doar. Dar el se poate vizita conform programului de aici.
    In spatele Palatului Culturii am descoperit Palas Mall, cel mai mare centru comercial din oras, un mall ca oricare altul si putin nelalocul lui printre atatea cladiri vechi.

  10. Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi

    Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi a aparut intr-un top al celor mai frumoase biblioteci din lume si de atunci a devenit extrem de populara. Este mai greu de gasit pentru ca in Iasi exista si o biblioteca judeteana cu acelasi nume. Dar faimoasa biblioteca ale carei poze au facut inconjurul lumii se afla in incinta facultatii tehnice “Gheorghe Asachi”, in Palatul Universitar de la Copou, pe bdul Carol I, in stanga cum se intra pe la intrarea principala. Bibioteca este deschisa si pentru cei care vor doar sa o viziteze fara a studia ceva de aici, respectand orarul de acces.
    Ma asteptam la ceva mai mare, deci prima data cand am intrat m-a surprins dimensiunea ei. Obisnuindu-ma insa cu incaperea am putut sa ma bucur de decoratiunile din lemn de pe tavan, de balustradele din fier forjat ce incadrau primul etaj si de mirosul de carte veche. Imi amintea putin de biblioteca din Harry Potter, putin de cea de la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti si inca putin de sala de informatica din scoala generala. Bibliotecara a ramas surprinsa ca venisem doar sa o admiram. Nu am stat mai mult de 10 minute ca sa nu deranjam, dar ne-au fost de ajuns.
    Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi are un farmec aparte si merita mai multi vizitatori. Sau turistii veniti in Iasi merita sa-si clateasca ochii in acest loc.

Au fost de ajuns doua zile pentru a vizita cele mai importante obiective turistice in Iasi, dar si sa-l simt ca oras. Mi-a lasat un sentiment placut, de oras care se modernizeaza, potrivit pentru tineri, dar mi-a facut bine sa descopar si zone mai vechi care au parfumul de altadata, din epoca lui Teodoreanu, cand Olguta, Monica si Danut se jucau in „La Medeleni”.

Daca vrei insa sa ramai mai mult timp in oras (pentru ca merita sa-i dedici si mai multe zile) exista o multime de variante de cazare in Iasi:

Variante de cazare in Iasi

Hoteluri in Iasi

Hotel La Verde 3*verifica tarife si disponibilitate aici
Hotel&Spa Unirea 4* – localizat chiar in Piata Unirii – verifica tarife si disponibilitate aici
Hotel Pleiada 5*verifica tarife si disponibilitate aici

Pensiuni in Iasi

Casa Soficu 3*verifica tarife si disponibilitate aici
Pensiunea Velvet 3*verifica tarife si disponibilitate aici
Pensiunea Alexia 3*verifica tarife si disponibilitate aici

Harta Iasi atractii turistice


Ti-a fost util articolul? Atunci te rog sa imi lasi un comentariu mai jos.

Pentru mai multe sfaturi de calatorie poti urmari blogul pe Facebook si pe Pinterest!

Iar daca esti gata pentru urmatoarea vacanta, inscrie-te la newsletter pentru a primi si alte detalii interesante.

Bonus! 5% discount la tururile Another Milestone si un planificator de calatorii gratuit la inscriere.

Mai poti citi despre alte locuri de vizitat in Iasi sau in imprejurimile acestuia: