fbpx
Slovenia

Taxe, drumuri, cazare si bunatati din Slovenia

Din Ungaria nici nu ne-am dat seama cand am trecut in Slovenia, pentru ca nu ne-a oprit nimeni sa ne intrebe ceva. Am remarcat insa trecerea in peisajul schimbat. Daca Ungaria era o campie imensa plantata cu porumb si destul de anosta, Slovenia mi s-a parut un taram de basm. Numele acestei tari nu imi spunea nimic pana sa ajung in ea, dar aici am avut placuta surpriza sa descopar intinderi verzi in mijlocul lui august, sate ingrijite si case fara gard, cu flori multicolore la geam.

Moneda din Slovenia

In Slovenia se foloseste euro. Plecasem cu euro de acasa, asa ca nu a fost nevoie sa schimbam. Preturile la cazare si restaurant nu mi s-au parut mari, dar la obiective am platit extraordinar de mult!

Taxele de drum in Slovenia

Pentru a folosi drumurile din Slovenia, foarte bune, chiar si cele mai necirculate, am cumparat de la o benzinarie din Ungaria vigneta pentru o saptamana. Vigneta pentru Slovenia trebuie neaparat lipita in geam si o saptamana este termenul minim pentru care se poate achizitiona. Pentru perioade mai lungi sau pentru alte tipuri de vehicule, puteti gasi preturile aici.

Cazarea in zona Postojna

Slovenia are 300 de kilometri de la un capat la altul si destule autostrazi cat sa se faca trecerea rapid pe aici. Desi destul de mica, este o tara in care se poate petrece o vacanta de 2 saptamani fara urma de plictiseala! Noi am vizitat doar 3 obiective turistice importante, in zona Postojna: pestera Postojna, castelul Predjama si pestera Skocjan. Am cautat o cazare aproape de toate cele 3 si am ales, dintre putinele variante pe care le-am avut, ferma turistica Hudicevec. Ne-am rezervat un apartament pentru 6 persoane(noi fiind 4), cu 80 de euro.Cazare langa Postojna
Citisem ca se gaseste destul de greu si ca, fiind aproape de autostrada, zgomotul nu inceteaza nici noaptea. De gasit, intr-adevar am gasit-o greu, dar zgomotul nu ne-a deranjat deloc. De la Postojna am mers pe drumul paralel cu autostrada, cand pe dreapta, cand pe stanga ei. La un moment dat cand ne aflam pe dreapta ei, un indicator marcat cu Hudicevec tourist farm ne-a indrumat la stanga, pe un drum pe sub autostrada. Am fost placut surprinsi de cladirea cu floricele mov la fereastra si imensul teren de joaca de langa.

Apartamentul in care am fost cazati arata si el excelent, curat, cu o bucatarie complet utilata. Aveam chiar si mixer, dar am decis sa lasam facutul prajiturilor pentru acasa si am coborat in restaurantul fermei.

Bunatati din Slovenia

Pentru o cina cu supa, fel principal si prajitura am platit 9 euro/persoana (destul de rezonabil). Nu aveau multe variante din care sa-ti alegi, asa ca la felul 1 am primit un castron imens cu ciorba de legume, predominant din castraveti. Castravetii nu sunt niste legume des intalnite in mancarea noastra, in afara de salate, dar ciorba aceasta a fost foarte gustoasa! La felul 2 am avut orez, o tocanita de legume cu multi castraveti in ea si la alegere medalion de vita, vitel, cal sau magar. De cal nu am manacat niciodata nimic, iar cu magarusii tocmai ne pozasem pe pajiste, asa ca am mers pe variantele mai comune cu vita sau vitel.

La micul dejun am platit 3,5 euro de persoana si am avut o mare varietate din care sa alegem. Nu stiu daca toti slovenii mananca la fel de bine, dar la ferma mancarea, desi cu gust nou pentru mine, a fost delicioasa!
Vezi si alte peripetii din turul de vara prin sud-estul Europei.

Lasă un comentariu