fbpx
Locuri de vizitat in Tara Hategului

Obiective turistice in Tara Hategului: 7 locuri de vizitat in zona

Tara Hategului, provincia istorica ce acopera o parte a judetului Hunedoara, este inconjurata de munti din toate partile: Retezat, Sureanu, Poiana Rusca. Poti petrece o saptamana intreaga in aceasta depresiune ce are in centru orasul Hateg vizitand cetati vechi de milenii, biserici de piatra si natura bogata. Si cu toate acestea timpul s-ar putea sa fie suficient ca sa bifezi doar cele mai importante obiective turistice in Tara Hategului si apoi sa ramai cu dorinta de a te intoarce.
Atractiile de aici sunt apropiate unele de altele si drumul dintre ele dureaza putin. Multe sunt trecute cu vederea, dar merita din plin.

Nota: Acest articol contine linkuri de afiliere. Daca achizitionezi un produs sau serviciu din acele linkuri, voi primi un comision fara ca tu sa platesti nimic in plus! Astfel, poti sustine blogul fara niciun cost extra din partea ta. Decizia de achizitionare a serviciilor ramane strict la latitudinea ta! Furnizorii sunt strict responsabili de calitatea serviciilor si produselor prezentate.

Cel mai vizitat loc din zona este mormantul lui Arsenie Boca de la manastirea Prislop. Noi ne-am dus pentru alte locuri, dar tin minte si acum uimirea oamenilor cand, cazati in Hateg la final de noiembrie, le-am spus gazdelor ca nu venisem la mormantul lui Arsenie Boca. Deci, daca iti planuiesti o vacanta in zona, iata ce locuri de vizitat in Tara Hategului merita o oprire:

  1. Ulpia Traiana Sarmizegetusa

    O cunosteam de la orele de istorie, stiam ca a fost capitala Daciei cucerite de Traian si mai tineam minte multiplele dati cand ma chinuisem sa-i pronunt numele corect si tot iesea o Sarmisegetuza, ca imi suna mie mai bine. Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost prima noastra oprire.

    Cum se ajunge la Ulpia Traiana Sarmizegetusa?

    Drumul pana acolo este simplu si asfaltat, exact cum place celor care vor sa vada cat mai multe frumuseti din masina! De la Hateg spre Caransebes si mai departe, spre Timisoara, soseaua trece printr-o comuna numita Sarmizegetusa. Imediat dupa intrarea in localitate, intre doi stalpi pe partea stanga este semnalizata cu un afis mare „Ulpia Traiana Sarmizegetusa capitala Daciei romane”. Masina se poate lasa in parcarea de langa si de acolo mai sunt 500 m pana la ruinele cetatii, care se parcurg pe jos.

    Program de vizitare Ulpia Traiana Sarmizegetusa & tarif

    Ulpia Traiana Sarmizegetusa program de vizitare aici.
    Ulpia Traiana Sarmizegetusa pret intrare: 20 lei/adult
    Drumul din parcare pana la cetate se face pe o poteca pe langa gradinile oamenilor. Odata ajunsi in cetate tot ce-am putut sa facem a fost sa ne plimbam printre pietrele si coloanele ramase in picioare pana azi. Din pacate nicio cladire nu si-a pastrat forma initiala asa ca doar ne puteam imagina cum au aratat ele in vremea de glorie. Erau marcate Amfiteatrul Roman, Basilica si diversele temple dedicate zeilor.
    Cand imaginatia noastra a secat si deja nu ne mai puteam inchipui constructii marete peste pietrele din fata noastra ne-am decis sa ne intoarcem. Toata vizita a durat cam o jumatate de ora.
    Dupa ce am vizitat si Sarmizegetusa Regia, capitala lui Burebista, invariabil am facut o comparatie intre cele doua, mai avantajata iesind Sarmizegetusa Regia datorita pozitiei geografice, in munti, intre paduri verzi si a constructiilor ciudate de acolo. Totusi Ulpia Traiana Sarmizegetusa are aproape 2000 de ani in spate si numai pentru acest lucru merita vizitata.

  2. Obiective turistice in Hateg: Valea dinozaurilor

    Am ajuns la Valea dinozaurilor in Hateg in vara lui 2011. Din Sanpetru am luat-o la dreapta. Deja aparusera pe marginea drumului indicatoare turistice cu „Valea dinozaurilor” care te atrageau sa vizitezi mai indeaproape locul. Chiar daca nu as fi stiut de acest loc la vederea pancardelor sigur m-as fi decis sa merg pana acolo sa vad despre ce este vorba. Urmatorul indicator „Dealul cu dinozauri” ne-a dirijat iar spre dreapta si de aici am tinut drumul inainte, un drum bun, cu asfalt ca in palma.

    Ce este in Valea dinozaurilor?

    Tara Hategului este cea mai cunoscuta zona cu fosile descoperite in Romania. Dar ca sa nu incurcam lucrurile: in Hateg exista un muzeu cu fosilele descoperite in zona, numit Geoparcul dinozaurilor si mai exista si Valea dinozaurilor, locul de unde s-au extras aceste fosile. Pe primul l-am ratat, pe al doilea l-am gasit, dar cam degeaba.
    Pe un panou imens cu harta Vaii dinozaurilor erau marcate doua locuri in care se gasesc fosile. Dupa iesirea din sat, pe malul raului este primul loc cu fosile de dinozaur. Citisem ca in Tara Hategului au trait dinozauri pitici, asa ca deja imi imaginam un Antipa in aer liber sau un parc al dinozaurilor! M-am dat jos din masina entuziasmata, cu aparatul foto in mana si am inceput sa caut fosilele. Ne-am uitat in jur, dar nici urma de ele! Nici macar un oscior!
    La celalalt loc cu fosile de dizonaur lucrurile erau mai organizate: un panou povestea istoria locului, formele de dinozauri care au trait si alte informatii. Din pacate in jur se vedeau doar urme de sapaturi. Dino plecase de acolo! Intr-adevar am citit ca este o zona protejata in care s-au facut descoperiri importante dar fosilele au fost aduse la Bucuresti. Zona inca mai trebuie cercetata si prezinta un interes deosebit pentru paleontologi, dar pentru vizitatori in cautare de spectacol al naturii nu se gaseste nimic de vazut aici.
    Am decis sa dam totusi o sansa si Campului cu granit, al treilea obiectiv din acest parc. Campul cu granit este un camp cu pietre albe. Numele este destul de clar si nu te lasa sa-ti creezi asteptari inutile, dar imi imaginam o intindere numai din piatra alba, fara iarba printre.
    Peisajul, in schimb, a reusit sa suplineasca dinozaurii plecati! Muntii Retezat se vedeaua in departare ca niste cocoase de dromaderi ingramaditi si singurele care ne tineau companie erau niste vacute care pasteau pe camp. Mai multe informatii despre muzeul din Hateg poti gasi pe siteul oficial.

  3. Rezervatia de zimbrii Hateg

    Daca dinozauri nu am reusit sa vedem, pe o ploaie torentiala ne-am indreptat spre Rezervatia de zimbrii Hateg, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice in Hateg. Despre vizita la zimbri am povestit mai multe aici.

  4. Lacul Gura apelor


    Lacul Gura Apelor din Retezat a fost prezent in amintirile mele de cand ma stiu. Inca din copilarie parintii mi-au povestit ca una dintre primele mele vacanta, pe la 3-4 ani, a fost in Retezat. Imi descriau un peisaj idilic in care am stat atunci, dar singura mea amintire, desi nu prea am amintiri de la acea varsta, a fost legata de drum. Am imagini in minte cu noi intr-o masina, pe malul drept al unui lac imens de munte. Tatal meu isi da seama ca nu am luat-o bine si trebuia sa ajungem pe partea stanga a lacului asa ca intoarce masina. Si mie si sorei mele ni s-a parut foarte ingust drumul asa ca tot tipam ca o sa cadem in lac. Inca am cosmaruri cu acel lac si o masina care cade in el in care eu sunt prinsa.

    Cum se ajunge la lacul Gura Apelor din Retezat cu masina?

    Dupa Rau de Mori si Brazi drumul intra in munti. Prima portiune de destul de buna, cu asfalt decent. Asfaltul se strica usor cand dispar si locuintele din priveliste. Pentru a ajunge la baraj se tine drumul drept. La un moment dat noi am facut la dreapta si am nimerit intr-o cariera de piatra, dar ne-am intors cand am vazut ca drumul se ingusta.
    Eram pe punctul de a ceda, crezand ca ori nu mai exista ori am gresit noi drumul in vreo intersectie, cand am vazut in zare barajul Tomeasa.
    Am mai trecut prin cateva portiuni interesante pana sa ajungem la baraj. Asa cum imi aminteam, drumul se desparte in doua, prima bifurcatie luand-o prin dreapta lacului si a doua, peste baraj, prin stanga lacului.
    Intr-adevar, peisajul de pe barajul Tomeasa este idilic: munti inverziti de paduri cat vezi cu ochii si lacul Gura Apelor serpuind printre ei. Natura pare neatinsa de mana omului, chiar cu ditai barajul construit pe Raul Mare. In urma constructiei s-a format lacul de acumulare Gura Apelor. Drumul renunta de tot la asfaltat, chiar si la cel stricat si se transforma in drum forestier de ambele parti ale lacului.
    La intoarcere merita sa faci si un popas pe malul raului ce insoteste soseaua pana mai jos. Parca si culoarea apei este diferita aici de cea a raurilor din sudul tarii. Am vazut si alte lacuri in judetul Hunedoara, dar tot Gura Apelor este cel mai interesant fiind si mai greu accesibil.

  5. De vazut in Tara Hategului: Cetatea Colt (Castelul din Carpati al lui Jules Verne) si biserica de piatra din Suseni

    Am reusit sa vedem doar patru biserici in Tara Hategului dintre care 2 din goana masinii, dar toate parca erau din alta lume! Ma simteam ca in Anglia cand le vedeam din departare cocotate pe cate un deal sau inghesuite intre case. Tot pe un deal am descoperit si biserica de piatra din Suseni.
    Plecasem din Hateg spre statiunea Rausor din Retezat si dupa Rau de mori, in Suseni, ne-au atras atentia ruinele unei cetati ce pazea drumul de la inaltime. Erau ruinele cetatii Colt ridicata in secolul XIV de cneazul Candea devenit Kendeffy. Cetatea Colt a devenit celebra inspirandu-l pe Jules Verne sa scrie Castelul din Carpati. Accesul pana la ea se face prin padure, dupa o plimbare de 20-30 de minute. Noroiul ne-a impiedicat sa ne apropiem, asa ca doar am admirat-o de la distanta.
    La cativa metri departare de poteca ce urca spre cetatea Colt se inalta pe partea dreapta biserica de piatra din Suseni. Ridicata cu cativa zeci de ani inaintea cetatii, ea mai este cunoscuta si sub numele de biserica Colt. Este biserica ortodoxa desi dupa aspect n-ai zice.

  6. Tara Hategului obiective turistice: Biserica de piatra din Santamarie Orlea

    Biserica de piatra Santamarie OrleaUnii fac turism religios, altii nici nu vor sa auda de vizitat biserici in vacanta. Eu sunt intre ei – nu ma duc special in pelerinaj, dar daca aflu de vreo manastire cu arhitectura interesanta fac un popas la ea. In Tara Hategului sunt mai multe biserici interesante, fiind foarte vechi. Una dintre ele este si biserica de piatra din Santamarie Orlea.
    A fost ridicata la sfarsitul secolullui XIII, initial catolica, apoi ortodoxa si ulterior reformata si isi leaga povestea de cea a familiei Candea. Familia Candea, devenita Kendeffy, este detinatoarea castelului aflat la cativa metri de biserica, tot in Santamarie Orlea. Trecand prin zona am oprit scurt la castel si apoi la biserica. Biserica se afla pe drumul national dintre Petrosani si Hateg si chiar daca n-ai stii de ea este imposibil sa nu-ti atraga atentia.

  7. Locuri de vizitat in Tara Hategului: Biserica de piatra din Densus

    Biserica de piatra din DensusDin Hateg pana in Densus drumul este mai hodorogit si plin de gropi, dar chiar nu ne puteam intoarce! Am insistat mult sa nu abandonam si am ajuns intr-un final la biserica de piatra din Densus.
    In apararea mea voi spune ca mi-am dorit sa ajungem mai repede si de aceea am ales varianta scurta din Hateg. Varianta mai lunga, cea pe drumul national spre Caransebes si apoi dreapta spre Densus, te duce insa mai rapid la destinatie, fiindca drumul este bun in cea mai mare parte.
    In fata bisericutei am ramas toti incantati. Scaldata in soare, ridicata la o margine de sat, ne-a intampinat linistita si parca prea luminoasa pentru ziua de noiembrie in care am ajuns la ea.
    Biserica din Densus a fost construita in secolul XIII pe ruinele unei constructii din antichitate, folosind piatra de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ca arhitectura, este unica la noi in tara si este cea mai veche biserica romaneasca in care inca se tin slujbe. Unii istorici sunt de parere ca a fost un templu roman crestinizat. In interior se mai pastreaza doar cateva picturi de icoane, majoritatea cu gauri in piatra in locul ochilor.
    Nu seamana cu nicio alta biserica vizitata pana acum si pentru arhitectura ei neobisnuita am concluzionat toti ca a meritat si drumul bombardat si ocolul pana la ea.

Pensiuni in Tara Hategului:

Daca ajungi in zona a nevoie de cateva zile pentru a reusi sa o explorezi pe indelete. Din fericire exista in Tara Hategului pensiuni si hoteluri pentru toate gusturile si buzunarele:

Tara Hategului a fost intr-adevar o descoperire. Ma asteptam sa ne plictisim aici si sa nu gasim multe lucruri de facut. Desi am intalnit atractii turistice care nu merita acest apelativ, majoritatea locurilor in care am ajuns ne-au depasit asteptarile. Vremea in Hateg a fost primitoare mai tot timpul si asta ne-a inseninat vacanta. Sper ca data viitoare cand voi ajunge sa o descopar la fel de bogata in locuri frumoase.

Lasă un comentariu